- Podniková ekonomie -

Název

Obrázek

Informace

Podstata podniku a podnikání, okolí podniku

 

Podnikani – zakladnim motivem podnikani je snaha o dosazeni zisku jakozto prebytku vynosu nad naklady. Zisk se dociluje uspokojovanim potreb zakaznika. Tedy v centru pozornosti podikatele je zakaznik (zakaznik je nas pan!). Podnikatel uspokojuje zakaznika svymi vyrobky ci sluzbami. Podnikatel pri podnikani musi celit riziku. Snahou kazdeho podnikatele je sledovat takovou strategii ci politiku, aby se snizilo riziko na pozadovanou uroven (minimalni).

Efektivnost podniku a jeho cíle, výnosy, náklady, hospodářský výsledek, cash flow Primarni cil podnku je maximalizace zisku a trzni ceny akcii (MVA, EVA). Co je primarnim cilem podniku odvozuje teorie firmy -> drive byl primarni cil podniku
maximalizace zisku (celkovy zisk, potom pozdeji ukazatel rentability – ROI, ROE) – tyto ukazatele vychazely z historicky ucetnich hodnot, nepracovaly s rizikem a byly statickymi velicinami. Podnik muze byt financovan i cizim kapitalem -> dluhem = plati, ze cim vyssi je dluh, tim vyssi je i nebezpeci financni tisne (bankrotu) a tim je vyssi i riziko podnikani.
Typologie podniku Podniky jednotlivce: Je vlastnen jednou osobou (FO). K jeho zalozeni staci mensi kapital a jeho regulace ze strany statu je minimalni (to jsou vyhody). Hlavnimi nevyhodami jsou napr obtizny pristup ke kapitalu, omezena doba zivotnosti firmy dana delkou zivota majitele. Maji formu zivnosti – pravidelna vydelecna cinnost provozovana samostatne, vlastnim jmenem a na vlastni odpovednost a vlastni riziko za ucelem dosazeni zisku. Zivnost muze provozovat jak FO, tak PO.
Život podniku, jeho kapitálová a majetková struktura Podnik, podobne jako je tomu v zivote lidskem, prochazi za dobu sve existence ruznymi vyvojovymi fazemi. Behem zivotniho cyklu prodelava ruzne nemoci, jsou-li neleceny, muze toopravdu raznym zpusobem narusit jeho existenci. Aby tomu zabranil, musí vcas analyzovatvznikajici poruchy a především na ne vcas reagovat (napr. Zesilena konkurence, turbulenceprostredi, informatizace = pronikani IT do spolecnosti...)
Organizace podniku  Smyslem organizovani je vytvorit prostredi pro efektivni spolupraci všech zamestnancu podniku, protože podnik je velice slozity ekonomicky systém, ve kterem vznika organizacni struktura. OS (org strukt): predstavuje formu pro realizaci obsahu (obsahem je to, ceho chce podnikatel dostahnout = cilem podnikatele je zvysovani hodnoty firmy). Pokud vlastnik nechce ridit firmu sam, ma moznost vlastnictvi predat top manazerum = tim vznika oddeleni vlastnictvi od rizeni. Podminkou je, aby manazeri jednali tak, jako kdyby byli sami vlastnici. Museji zvysovat vlastnikovi hodnotu.
Podnikové činnosti a rizeni (výrobní, nákupní odbytová, personální)  K tomu, aby bylo dosazeno zakladniho cile podniku, tedy maximalizace zisku (zvyseni jeho hodnoty), musime vytvorit podnikove rizeni, které ridi kombinaci vyrobnich faktoru. Ta se oznacuje jako ridici práce = dispozitivni faktor. Vrcholovym ukolem podnikoveho rizeni je stanoveni konkretnich cilu podniku, které mají byt dosazeny.
Běžné financování podniku a jeho investiční činnost, finanční analýza, zjišťování efektivnosti investic  Investicni cinnost podniku: Financovani mimo ziskavani a umisteni (alokaci) kapitalu také zahrnuje i investovani tj vynakladani (uziti) kapitalu. Investovani je samostatna cinnost podniku, která vynaklada zdroje za ucelem ziskani uzitku, které jsou ocekavany v delsim budoucim casovem obdobi. Do investovani zahrneme financovani bezne cinnosti podniku. 3 skupiny investic: Hmotne – rozsiruji nebo vytvareji vyrobni kapacitu podniku. Financni – jako je nakup cennych papiru, obligaci, akcii... spolecnostem za ucelem ziskani uroku, dividend nebo zisku. Nehmotne – nakup know how, vydaje na vyzkum...
Specifické ekonomiky (průmysl, zemědělství, stavebnictví,infrastruktura, bankovnictví,malé a střední podniky) Dle predmetu cinnosti muzeme podniky rozdelit na prumyslove, zemedelske, stavebni, banky... Vyrobni podniky (zemedelske, prumyslove, stavebni...) delime dle stupne zpracovani vyrabenych statku na podniky prvovyroby (zemedelske), které vetsinou ziskavaji suroviny primo z vyroby) a na podniky druhovyroby, které zpracovavaji suroviny ziskane z prvovyroby na další statky (zelezo, ocel, mouka).